Wrzesień 2012 nr 9 (45)
 
   
   

    Tu jesteś: > Gazeta > Wrzesień 2012 nr 9 (45)



LISTA ARTYKUŁÓW


CO SŁYCHAĆ

Aktywny Samorząd »

Idą ciężkie czasy »

W SKRÓCIE »

Zawody o Puchar Burmistrza »

ZDJĘCIE MIESIĄCA »

Łużycanki w Kozienicach »



NASZE MIASTO

PRZED PIERWSZYM DZWONKIEM »



LISTY/AKTUALNOŚCI

Bezrobocie w gminie »

Prezenty »

Rozbój w biały dzień »

Rzeźba św. Jana Nepomucena zostanie odrestaurowana »

Sterroryzowani »

Zapomniana Dębówka »



AKTUALNOŚCI

50 lat OSP w Opaczy »

Gminne Łąki Oborskie »

Nasz powiat czyta »

Pomóż chorym, oddaj krew »

Poszukiwani wolontariusze z Konstancina-Jeziorny »

PRAWIDŁOWO INACZEJ »

Strefa pośrednia »

Wideofon w urzędzie »

Zabytki dostaną nowe życie »



NASZA GMINA

CUDZE CHWALIMY, SWEGO NIE ZNAMY »

LOKALNY PATRIOTYZM »

NOWY RATUSZ W 2015 R. »

PARK GOTOWY »

RUSZYŁA ODBUDOWA HUGONÓWKI »

SUKCES BROWARU KONSTANCIN »



NASZ SAMORZĄD

RANKING SAMORZĄDÓW »



KULTURA

OTWARTE OGRODY 2012 »

W HOŁDZIE WITOLDOWI SKÓRZEWSKIEMU »

 

POPULARNE ARTYKUŁY
1. SYLWETKI - Michał Malinowski »
2. Kościół parafialny św. Zygmunta w Słomczynie »
3. Dzik jest dziki... »
4. Konstancin już jest częścią metropolii »
5. Ryba lubi pływać w czystej wodzie »
6. MY SĄ UZDROWISKO, CZYLI STRATEGIA KONTRA PUSTOSŁOWIE »
7. Amfiteatr otwarty »
8. RECEPTA DLA STOCERU »
9. Odnowić willę Świt »
10. Komunikat Urzędu Gminy Konstancin-Jeziorna »
 

ARCHIWUM WYDAŃ GAZETY
Grudzień 2014 nr 12 (72)
Listopad 2014 nr 11 (71)
Październik 2014 nr 10 (70)
Wrzesień 2014 nr 9 (69)
Lipiec – Sierpień 2014 nr 7/8
Czerwiec 2014 nr 6 (66)
Maj 2014 nr 5 (65)
Kwiecień 2014 nr 4 (64)
Marzec 2014 nr 3 (63)
Luty 2014 nr 2 (62)
Grudzień 2013 – Styczeń 2014 nr 12/1 (60/61)
Listopad 2013 nr 11 (59)
Październik 2013 nr 10 (58)
Wrzesień 2013 nr 9 (57)
Lipiec-Sierpień 2013 nr 7/8
Czerwiec 2013 nr 6 (54)
Maj 2013 nr 5 (53)
Kwiecień 2013 nr 4 (52)
 


CUDZE CHWALIMY, SWEGO NIE ZNAMY

Poleć artykuł znajomemu   Drukuj autor: (opr. GMT)
   

Tęczową Pasiekę z Cieciszewa znają mieszkańcy partnerskiego Denzlingen, gdzie w trakcie ubiegłorocznego Jarmarku Bożenarodzeniowego promowała Konstancin, a mieszkańcy naszej gminy niewiele o niej wiedzą.

 

Ule w Tęczowej Pasiece

 

Festiwal Otwarte Ogrody to wspaniała okazja do poznania ciekawych miejsc i ludzi – po raz pierwszy bierze w nich udział Tęczowa Pasieka, a jej właściciel Zbigniew Durajczyk o miodzie wie wszystko i chętnie podzieli się tą wiedzą.

 

Odwiedzając pasiekę dowiemy się, po czym poznać prawdziwy miód, dlaczego krystalizuje się, jak go przechowywać i dlaczego powinniśmy go jeść.

 

Miód – cud natury. Ale na czym polega ten cud? Jak działa miód? – Przede wszystkim bakteriobójczo; miód ma działanie detoksykacyjne, oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji, działa regenerująco na wątrobę – mówi Zbigniew Durajczyk. W miodzie znajdziemy – poza cukrami prostymi fruktozą i glukozą – enzymy, olejki eteryczne, biopierwiastki: potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, miedź i krzem; witaminy: B2, B1, PP, B6, H, A, C, D, K oraz aminokwasy. Miód jest jednym z nielicznych pokarmów, który nie wymaga trawienia. Jego wchłanianie zaczyna się już w jamie ustnej. Ze względu na zawartość glukozy miód powinny spożywać osoby prowadzące siedzący tryb pracy – odżywia bezpośrednio mózg. Wystarczy dodać łyżkę miodu do wody (mineralnej niegazowanej lub przegotowanej o temperaturze max. 40 st. C) dobrze wymieszać i wypić. Idealnie byłoby, gdyby przygotować sobie napój z wody i miodu wieczorem i wypić go rano. Tak rozpoczynać dzień powinni wszyscy, a szczególnie osoby, które przyjmują dużą ilość leków (np. po chemioterapii), nadużywające kawy, papierosów i alkoholu. Miodowa woda ma właściwości odtruwające, regenerujące i zawiera biokatalizatory powodujące wzrost wartości hemoglobiny we krwi. Całkowite zastąpienie cukru miodem pszczelim zalecane jest w profilaktyce chorób nowotworowych.

 

Właściwości lecznicze miodu zależą od roślin, z których pochodzi nektar zbierany przez pszczoły. Najlepiej znamy akacjowy, gryczany, lipowy i wielokwiatowy, ale może być także klonowy, rzepakowy, spadziowy i wrzosowy. W tym roku, w Tęczowej Pasiece po raz pierwszy będzie miód nawłociowy – stosunkowo nowa i rzadka odmiana miodu w Polsce. Pszczoły wytwarzają go z nektaru nawłoci, która kwitnie na przełomie sierpnia i września, w czasie, kiedy pszczoły z reguły są już przygotowane do zimy.

 

Każdy rodzaj miodu ma nieco inne działanie, np. gryczany i rzepakowy szczególnie polecane są w chorobach układu krążenia, a lipowy i spadziowy w chorobach dróg oddechowych.

 

– Polska norma bardzo precyzyjnie określa ile procent nektaru danej rośliny musi się znajdować w miodzie, aby można było zaklasyfikować dany miód do danej odmiany. Miód lipowy musi mieć min. 20 proc. nektaru z lipy, aby można było go zaklasyfikować i nazwać miodem lipowym. Żaden pszczelarz nie jest w stanie, bez wysłania reprezentatywnej próbki miodu do specjalistycznego laboratorium pszczelarskiego, stwierdzić, jaki ma miód. Niestety, pszczelarze niechętnie bądź wcale nie badają miodu. Analiza miodu poza zawartością pyłków sprawdza inne fizykochemiczne parametry miodu, m.in. czy miód jest dojrzały, czy nie został przegrzany, czy pszczoły nie były dokarmiane cukrem i w ten sposób uzyskano miód podrobiony – wyjaśnia pszczelarz z Cieciszewa.

 

Analiza jest całkowicie refundowana przez Agencję Rynku Rolnego, dlaczego więc pszczelarze nie badają miodu?

 

Kupując miód w sklepach dokładnie czytajmy etykiety. Większość sklepowych miodów to mieszaniny miodów z krajów Unii i spoza niej. Szczególnie niebezpieczne są te spoza UE. Nie wiadomo, co w takim miodzie poza miodem jeszcze może być, a obce pyłki, nie z naszego terenu, mogą wywoływać poważne alergie.

 

Jedzmy dobry prawdziwy miód, rozkoszujmy się jego wspaniałymi właściwościami i nie dajmy się nabić w butelkę kupując coś, co przypomina miód, ale miodem nie jest. I wybierzmy się do Tęczowej Pasieki – jej właściciel może opowiadać o miodzie godzinami.

   
Poleć artykuł znajomemu   Poleć artykuł znajomemu    Drukuj Drukuj Dodaj do Facebook Dodaj do Wykop Dodaj do Blip Dodaj do Delicious Dodaj do Flaker Dodaj do Google Bookmarks Dodaj do Śledzik Dodaj do Digg Dodaj do Twitter Dodaj do Google Buzz Dodaj do Pinger
   
comments powered by Disqus
NASZE MIASTO

O Nas »

Kontakt »

Napisz do Nas »

Konstancin i okolice on-line »


 


REKLAMA

 


NEWSLETTER

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać od nas informacje:
wyślij
 



   
   
gazetaarchiwumforumnasz konstancingaleriakontakt
studiokarma.eu